Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2008

Αναταραχές

Άλλο θέμα είχα σκοπό να γράψω, αλλά με τα τελευταία επεισόδια πήγε λίγο παραπίσω. Ήταν εικόνες που δεν είχαμε ξαναδεί εμείς, που δεν ζήσαμε σε χούντα, πολυτεχνεία και γενικά σε εκτεταμένες φάσεις πετροπόλεμου, αναταραχών και καταστροφών. Το δηλώνω εκ των προτέρων ότι δεν παίρνω θέση ακόμη για το όλο θέμα. Είναι πιστεύω βαθύτερο από φράσεις που ακούω και από τις δύο μεριές.

Ίσως ήταν η κατάλληλη εποχή με τα αλλεπάλληλα προβλήματα που παρουσιάζονται και ήρθε και αυτό και «έδεσε» το κλίμα.

Αν θέλετε να δείτε περισσότερα, ρίξτε μια ματιά: Lesvos, Zougla

.    Aπόσπασμα από σελίδα του Facebook: I sfaira itan i stagona pou ksexeilise to potiri tis anergeias, tis akriveias, tis adiaforias twn politikwn, tou skandalou tis ekklisias, twn purkagiwn tou kalokairiou, tis oxi kai toso dimokratikis sumperiforas tis astunomias se foitites kai suntaksiouxous,sta upsila prostima tis troxaias kai se alla tosa..... I katrakula tis ellada mas den exei teleiwmo


Aπόσπασμα από πολλές σελίδες: Το βράδυ του Σαββάτου 6/12 στις 21:15 ένα όχημα της Αστυνομίας εμφανίστηκε στη συμβολή των οδών Ζωοδόχου Πηγής και Τζαβέλλα. Υπήρξε φραστικός διαπληκτισμός μεταξύ των δύο ειδικών φρουρών που επέβαιναν στο περιπολικό και νεαρών που βρίσκονταν στην οδό Μεσολογγίου. Ο συγκεντρωμένος κόσμος πέταξε δύο άδεια μπουκάλια μπύρας προς το όχημα, προκειμένου αυτό να απομακρυνθεί. Τότε ο ένας εκ των δύο ειδικών φρουρών, τράβηξε το υπηρεσιακό του περίστροφο και εν ψυχρώ πυροβόλησε στο στήθος των 16χρονο Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο, αφήνοντας τον νεκρό. Αμέσως οι συγκεντρωμένοι κάλεσαν ασθενοφόρο το οποίο μετέφερε τον άτυχο έφηβο στον Ευαγγελισμό, όπου απλώς διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Αργότερα αναρχικοί, αντιεξουσιαστές και ανένταχτοι νεολαίοι συγκεντρώθηκαν και κατέλαβαν το Πολυτεχνείο, όπου ξέσπασαν και οι πρώτες συγκρούσεις με τα ΜΑΤ που είχαν σπεύσει στο σημείο με το που έγινε γνωστό το γεγονός. Το ίδιο συνέβη και στην ΑΣΣΟΕ, στη Νομική, καθώς και στο Πάντειο. Την ίδια ώρα ομάδα αναρχικών απώθησε αστυνομική δύναμη που επιχείρησε να μπει στο νοσοκομείο του Ευαγγελισμού. Ολόκληρο το κέντρο της Αθήνας κατακλυσμένο από ... ... ...
Η Ελληνική Αστυνομία 23 χρόνια μετά την εν ψυχρώ δολοφονία του 15χρονου Μιχάλη Καλτεζά στις 17/11/1985, δολοφονεί τον 16χρονο Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο στις 6/12/2008. ΤΟ ΑΙΜΑ ΚΥΛΑΕΙ ΕΚΔΙΚΗΣΗ ΖΗΤΑΕΙ ΜΙΣΟΣ ΚΑΙ ΟΡΓΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΡΑΤΙΚΟΥΣ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΣ ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΟ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΝΥΧΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ

«Η Ελλάδα συνταράσσεται για δεύτερη μέρα από διαδηλώσεις κατά της αστυνομίας» γράφει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, αναφέροντας ότι πρόκειται για «τις χειρότερες διαδηλώσεις στην Ελλάδα εδώ και χρόνια».

«Νέες διαδηλώσεις ξεσπούν σε ελληνικές πόλεις» αναφέρει το BBC, το οποίο κάνει καταγραφή των επεισοδίων, αναφέροντας ότι η αστυνομία είναι «αδύναμη». Ο ειδησεογραφικός κολοσσός αναφέρει ότι τα επεισόδια οφείλονται στο αίσθημα οργής των πολιτών.

Τα επεισόδια εξιστορούν και οι Times του Λονδίνου που αναφέρουν ότι η ελληνική κυβέρνηση «απέφυγε ξεκάθαρα να δικαιολογήσει την πράξη του αστυνομικού».

«Οι συγκρούσεις εξαπλώνονται σε όλη την Ελλάδα, μετά τον θάνατο εφήβου από την αστυνομία σε ταραχώδη περιοχή της πρωτεύουσας» αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Guardian που προσθέτει ότι η συγγνώμη που ζήτησε ο πρωθυπουργός δεν κατάφερε να ηρεμήσει τις διαμαρτυρίες.

Για «κύμα βίας» σε ελληνικές πόλεις κάνει λόγο η γαλλική εφημερίδα Le Monde. Οι συγκρούσεις επικεντρώθηκαν στην λεωφόρο Αλεξάνδρας, αναφέρει η εφημερίδα, και στα Εξάρχεια, τα οποία χαρακτηρίζει «μποέμ».

Πρώτο θέμα είναι τα επεισόδια στην ισπανική El Pais, η οποία αναφέρει τόσο την εκδοχή της αστυνομίας, όσο και δηλώσεις αυτοπτών μαρτύρων.

Για «έκρηξη βίας» κάνει λόγο η ιταλική La Repubblica, η οποία αναφέρεται στις ζημιές που προκλήθηκαν από τις συγκρούσεις.

«Οι ελληνικές πόλεις στα πρόθυρα κατάστασης εκτάκτου ανάγκης» αναφέρει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel. «Ολόκληρο το Σαββατοκύριακο, ταραχές επικρατούσαν σε ελληνικές πόλεις -και δεν έχουν περάσει ακόμα» συνεχίζει το περιοδικό.

Το CNN αναφέρει ότι οι τουρίστες παρέμειναν στα δωμάτια των ξενοδοχείων τους, μιας και το προσωπικό των ξενοδοχείων τους συνέστησε να μην βγουν στους δρόμους.

«Νέοι θυμωμένοι για τον θάνατο εφήβου από αστυνομικούς προκάλεσαν ταραχές στην Αθήνα και άλλες ελληνικές πόλεις για δεύτερη ημέρα την Κυριακή»: έτσι ξεκινά το κείμενο των New York Times, το οποίο κάνει αναφορά και στο δίκτυο εναλλακτικής πληροφόρησης indymedia.org.

Αναφορά στις ταραχές κάνει και το δίκτυο Al Jazeera, το οποίο αναφέρει ότι οι διαδηλωτές και η αστυνομία παίζουν το παιχνίδι «της γάτας με το ποντίκι».

Τα σχόλια δικά σας.

6 σχόλια:

  1. Σε σας γράφω , ακούτε ;

    Σ' όλους εσάς που χάσατε τη ζωή σας για να δει ο κόσμος καλύτερες μέρες.Που θυσιαστήκατε για τους συνανθρώπους σας .Εσάς που πιστέψατε στη δικαιοσύνη ,την αλήθεια ,την πρόοδο ,την προκοπή .
    Εσάς που πιστέψατε στα λόγια και όχι στα έργα των άλλων.Σε εσάς που το ίδιο το σύστημα σας οδήγησε στην αυτοκτονία .Σ' όλους σας που θέλατε να βελτιώσετε τους όρους της καθημερινής δουλείας σας.
    Και δεν ζητήσατε πολλά .
    Δουλειά παραγωγική για να τρώτε εσείς και να ταΐζετε όλους όσους μπορούσατε ,ένα μέρος των συνανθρώπων που δεν μπορεί να ανταποκριθεί στην παραγωγή λόγω ανωτέρας βίας.
    Παιδεία για να μπορείτε να καταλαβαίνετε όταν σας μιλούν οι "σπουδαγμένοι".
    Ελευθερία για να μπορείτε να λέτε τη γνώμη σας ελεύθερα και αβίαστα.
    Κι όμως κάθε μέρα διαπιστώνω ότι "ΤΟ ΑΙΜΑ ΣΑΣ ΕΓΙΝΕ ΧΑΛΙ ΓΙΑ ΝΑ ΣΚΟΥΠΙΖΟΥΝ ΤΑ ΒΡΩΜΙΚΑ ΠΟΔΙΑ ΤΟΥΣ" τα ανικανότερα τμήματα της κοινωνίας μας οι εξουσίες : εκκλησία, αστυνομικοί,δικαστικοί, πολιτικοί,δημοσιογράφοι. "ΟΧΙ ΟΛΟΙ ΑΛΛΑ ΟΡΙΣΜΕΝΟΙ ΕΠΙΟΡΚΟΙ ΜΕΤΡΗΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΔΑΧΤΥΛΑ" αυτό έγινε μαστίχα στο στόμα των επίορκων διότι κατά την κουβέντα του πατέρα μου "Τη καθενός το τάν εν άσπρον".

    "Άφρο"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όλα αυτά τα γεγονότα είναι απλά αηδιαστικά...
    Βγάζουν μπροστά την υποκρισία όλων εκείνων που προσθαθούν να κρύψουν την ανικανότητά τους πίσω από τα λάθη των άλλων.
    Αναφέρομαι στους πολιτικούς γενικά και ακόμη περισσότερο στους δημοσιογράφους.
    Κυρίως στους δημοσιογράφους (των μεγάλων τηλεοπτικών καναλιών κλπ μέσων) που δεν δίστασαν να ξεσηκώσουν με τα τρομακτικά και γεμάτα "απόγνωση" σχόλιά τους, όλους αυτούς τους "αγανακτισμένους νέους" για μία δολοφονία (που πραγματικά ήταν). Να τους ξεσηκώσουν προκαλόντας όλες αυτές τις καταστροφές σε τόσο κόσμο και πολιτισμό.
    Μόνο που οι "αγανακτισμένοι αυτοί νέοι" δεν βγήκαν από τα φτωχά τους σπίτια στους δρόμους ούτε σταματησαν για λίγο την απεγνωσμένη αναζήτηση δουλειάς για να θρέψουν τα παιδιά τους, για να κάψουν μερικά καταστήματα.
    Και είναι νομίζω προσβλητικό για όλους αυτούς που πραγματικά δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα, για την γενιά των 700 εύρώ όπως την λένε, να συνδέονται τα επισόδια με την φτώχεια.
    Δεν εξεγέρθηκε κανένας λαός απέναντι σε καμία αστυνομική βία. Η αστυνομία πάσχει από ανικανότητα - απραξία - διαφθορά αλλά σε καμιά περίπτωση δεν υπάρχει αστυνομική βία στην Ελλάδα όπως προσθαθούν να μας πείσουν.
    Ομάδες αναρχικών κάνουν επιθέσεις στα αστυνομικά τμήματα και μιλάμε για αστυνομική βία?
    Ο φόνος του νεαρού ήταν πράξη ενός εγκληματία που θα μπορούσε να ήταν οτιδήποτε. Το σύστημα τον έκανε αστυνομικό και του έδωσε το όπλο. Θα μπορούσε να τον είχε κάνει δημόσιο λειτουργό και με όπλο την υπογραφή του να διέπρατε άλλα εγκλήματα.
    Σε καμιά περίπτωση πάντως η δολοφονία του νεαρού δεν ήταν αποτέλεσμα συντονισμένης ενέργειας της αστυνομίας όπου η ανθρώπινη ζωή δεν υπολογίστηκε.
    Γιατί αστυνομική βία αυτό σημαίνει..
    Εγώ θα ρωτούσα πάντως και κάτι άλλο...Για το βατοπαίδιο τι ακούσατε τελευταία???
    Όπως και να έχει πάντως είναι κρίμα αυτό που γίνεται

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Να συμπληρώσω μόνο κάτι στα παραπάνω.
    Επιτρέπουμε εμείς οι ίδιοι με την ανοχή μας σε κάθε Λαλάκη Λαζόπουλο να βγαίνει και να λέει αθλιότητες. Εμείς ανεβάζουμε την τηλεθέαση. Εμείς επιτρέπουμε να μας φλομώνουν στο ψέμα αλλά τους ανεχόμαστε κάθε μέρα, μούρη με μούρη.
    Αν κλείναμε τις τηλεοράσεις για μια μέρα, μια βδομάδα, ένα μήνα όσο μπορεί ο καθένας τέλος πάντων, μήπως σταματούσε όλο αυτό το πανηγύρι;
    Αν δεν παίρναμε καμιά εφημερίδα, μήπως όλες αυτές οι γελοιότητες που ακούγονται, δεν θα υπήρχε λόγος να ειπωθούν;
    Ανοίγουμε την πόρτα σε κάθε Λαμπράκη και μετά απορούμε πως φτάσαμε εδώ που φτάσαμε....

    Fei Ma

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Συμπεράσματα (δικά μου):

    - Άφρο: ποιητική διάθεση με τάσεις εσωτερικής αναζήτησης και αναδιάταξης ζωής

    - smaroarte: συγκρατημένη κριτική ματιά με προσπάθεια λελογισμένης συγκάλυψης της διαφθοράς

    - Fei Ma: γεννημένη επαναστάτρια, γνήσια απόγονος της Μπουμπουλίνας

    :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αυτό δεν είναι επανάσταση. Απλώς μπούχτισα με όλα αυτά τα ψέματα που μας σερβίρουν και αρνούμαι να είμαι ακροατής και θεατής των καρνάβαλων που επηρεάζουν με τόση ευκολία την κοινή γνώμη.

    Fei Ma

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Προσκλητήριο: Σύντροφοι κουκουλοφόροι

    Σήμερα το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στα Προπύλαια στις 6 το απόγευμα. Όσοι θέλουν να προμηθευτούν τα χριστουγεννιάτικα δώρα που θα κάνουν αλλά και να καλύψουν τις προσωπικές τους ανάγκες σε ηλεκτρικές συσκευές, μετρητά αλλά και ρουχισμό η πορεία θα περάσει:

    ~ 6.15: ΚΟΤΣΟΒΟΛΟΣ - ΠΑΤΗΣΙΩΝ για τα ηλεκτρικά μας ...ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟ ΚΑΙΜΕ - ΠΡΟΣΟΧΗ ΝΑ ΕΧΟΥΝΕ ΠΑΡΕΙ ΟΛΟΙ ΑΠΟ ΚΑΤΙ ΠΡΩΤΑ...

    ~ 6.35: ΝΟΤΟS GALLERY για τα απαραίτητα του χειμώνα... ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟ ΚΑΙΜΕ

    ~ 7.00: Σύνταγμα αλλά και Ομόνοια οι τράπεζες θα έχουν ανοιχτεί και θα μπορείτε να κάνετε υπέρ αναλήψεις ....ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΚΑΙΜΕ

    ~ 7.30:τρώμε γρήγορα στα MAC DONALTS γιατί θα έχουμε δύσκολη νύχτα ....ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΑ ΚΑΙΜΕ

    ~ 8.00: ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΣΠΑΣΟΥΜΕ ΠΛΑΚΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΠΑΤΣΟΥΣ ΝΑ ΑΝΑΨΟΥΜΕ ΦΩΤΙΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΜΕ ΜΙΑ ΑΞΕΧΑΣΤΗ ΝΥΧΤΑ.

    Μην λείψει κανείς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή