Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2008

Το βάζο του γλυκού

Όταν οι υποθέσεις και τα θέματα της καθημερινότητάς σας γίνουν τόσα πολλά, που δεν επαρκεί ο χρόνος του 24ωρου για να τα χειριστείτε, να θυμηθείτε το βάζο του γλυκού και τις 2 κούπες καφέ...

Ο καθηγητής στάθηκε μπροστά στους φοιτητές της τάξης του, της φιλοσοφικής σχολής, έχοντας επάνω στο γραφείο του κάποια αντικείμενα. Όταν η τάξη ησύχασε, χωρίς να πει τίποτα, πήρε ένα μεγάλο βάζο του γλυκού και άρχισε να το γεμίζει με μπαλάκια του τένις. Όταν πλέον δεν χωρούσε άλλα, κοίταξε τους μαθητές του και τους ρώτησε αν το βάζο γέμισε και εκείνοι συμφώνησαν.

Τότε ο καθηγητής πήρε χαλίκια και άρχισε να τα ρίχνει στο βάζο κουνώντας το και αυτά πήγαν ανάμεσα στις μπάλες του τένις. Όταν πια δεν χωρούσαν άλλα χαλίκια ρώτησε του μαθητές αν το βάζο ήταν γεμάτο και αυτοί κάπως σαστισμένοι απάντησαν πως είναι.

Ο καθηγητής στη συνέχεια πήρε άμμο και αφού την έριξε στο βάζο γεμίζοντας όλα τα κενά ανάμεσα στα χαλίκια ρώτησε τους μαθητές πάλι αν το βάζο ήταν γεμάτο και αυτοί απάντησαν με ένα ομόφωνο ναι.

Τότε ο καθηγητής έσκυψε και πήρε κάτω από το γραφείο 2 κούπες καφέ και τις έριξε στο βάζο ενώ οι μαθητές πλέον γελούσαν απορημένοι.

«Τώρα», λέει ο καθηγητής, «θέλω να θεωρήσετε ότι το βάζο αντιπροσωπεύει τη ζωή σας. Οι μπάλες του τένις είναι τα πλέον ιερά και μεγάλα πράγματα στη ζωή σας, όπως η οικογένεια, τα παιδιά σας, οι φίλοι σας και οι αγαπημένες σας ασχολίες, πράγματα που ακόμα και όλα τα άλλα χαθούν, αυτά είναι ικανά να γεμίσουν τη ζωή σας. Τα χαλίκια αντιπροσωπεύουν πράγματα σημαντικά, όπως η δουλειά σας, το αυτοκίνητό σας, ένα σπίτι. Η άμμος είναι όλα τα μικρότερης σημασίας πράγματα. Αν γεμίσετε το βάζο πρώτα με άμμο, δεν θα υπάρχει χώρος για να βάλετε τα χαλίκια και τις μπάλες του τένις. Το ίδιο ισχύει και για τη ζωή σας. Αν ξοδέψετε την ώρα σας και την ενέργειά σας για μικρά πράγματα δεν θα έχετε χρόνο και δύναμη για μεγαλύτερα και σημαντικότερα. Φροντίστε για τα μπαλάκια του τένις πρώτα, μετά τα χαλίκια. Στο τέλος για την άμμο».

Ένας μαθητής σήκωσε το χέρι του και ρώτησε, τι αντιπροσωπεύει ο καφές.

Ο καθηγητής χαμογέλασε και είπε: «Ο καφές είναι για να σας δείξει πως όσο γεμάτη και να είναι η ζωή σας, πάντα θα υπάρχει χώρος για ένα καφεδάκι με ένα φίλο».

3 σχόλια:

  1. έμεινα με όλα αυτά τα καταπληκτικά μαθήματα ψυχής που με δίδαξες δάσκαλέ μου...
    είδα ήδη τις αλλαγές και θαύμασα τη γρήγορη πλαγιαστή στροφή που πήρες!
    και να σκεφτεί κανείς ότι σ' ένα μήνα έχεις τα γενέθλιά σου!
    b

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Βαριές κουβέντες γράφεις (αλήθεια, το b σου ξέφυγε ή είναι το nickname σου?). Πάντως τα στροφιλίκια είναι το αγαπημένο μου (οι ευθείες είναι βαρετές...).
    Γενέθλια; Αν σου πω ότι δεν τα θυμάμαι ποτέ και δεν καταλαβαίνω γιατί τα γιορτάζουμε! Anyway, να 'σαι καλά φίλε/η ανώνυμε/η...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ναι, υπερβολικός όπως πάντα,
    bb

    ΑπάντησηΔιαγραφή