Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2008

Μία ανάρτηση κατόπιν παραγγελίας με τίτλο: "Μετά τα 30, οι γυναίκες φέρονται σαν γεροντοκόρες;"

Είναι βραδάκι. Πλησιάζει το τέλος ενός πολύ όμορφου, αλλά όχι και συναρπαστικού, σαββατοκύριακου. Ο Άντρας λείπει από το σπίτι και δεν πρόκειται να εμφανιστεί, τουλάχιστον όχι αυτό το βράδυ. Αυτό ισοδυναμεί, μεταξύ άλλων, με αρκετό χρόνο που μπορώ να τον κάνω ό,τι θέλω. Εκτός αυτού, έχω και επιλογές. Επιλέγω να γράψω την ανάρτηση που μου ζητήθηκε. «Άλλωστε δε θα μου πάρει και πολύ χρόνο», σκέφτηκα. Έτσι νόμιζα.

Μία ώρα μετά, έχω βάλει ήδη ένα ποτάκι αλλά αυτή είναι η μοναδική εξέλιξη στην ιστορία αυτή. Η σελίδα του word εξακολουθεί να είναι λευκή. Με το ένα χέρι στηρίζω το κεφάλι μου και με το άλλο παίζω με τη γωνία της οθόνης του υπολογιστή μπας και μου δώσει απάντηση.

Αλλά γιατί πρέπει ΕΓΩ να γράψω γι’ αυτό? Επειδή πέρασα τα 30? Επειδή φέρομαι σα γεροντοκόρη? Επειδή και τα 2? Εεεεεεπππ…. Ανασφάλεια φύγε! Ερώτηση είναι το θέμα. ΕΡΩΤΗΣΗ. Έχασα για λίγο το ερωτηματικό. Πού να φανεί με τα Calibri 10άρια.. Ερώτηση είναι το θέμα. Ερώτηση όμως ύπουλη, που υπονοεί την απάντηση.

«Όχι», είναι η απάντηση μου πάντα σε τέτοιου είδους ερωτήσεις. Γιατί με το που απαντήσεις «ναι», αυτομάτως δημιουργείς έναν κανόνα. Άτιμη κοινωνία.. Γιατί πρέπει να φτιάχνουμε τέτοιου είδους κανόνες? Μήπως επειδή έχοντας μια λίστα κανόνων, γίνεται πιο εύκολη η ένταξη μας, η λειτουργία μας μέσα σε αυτή, η ικανότητά μας να αξιολογούμε και να αυτοαξιολογούμαστε, και σε τελική ανάλυση η ικανότητά μας να παίρνουμε αποφάσεις? Έχουμε σκεφτεί πόσο άδικο είναι αυτό για τις εξαιρέσεις του κανόνα? Αν είναι βέβαια πραγματικά εξαιρέσεις γιατί κάτι τέτοιου είδους κανόνες τείνουν να βάζουν ανθρώπους στο περιθώριο.

Ωωωπ, ξέφυγα. Στο θέμα μας τώρα.

Τι είναι γεροντοκορίαση στην τελική? Μια αρρώστια? Είναι κολλητική? Υπάρχει φάρμακο? Η απάντησή μου εδώ είναι «ναι».

Όλως τυχαίως, σήμερα διάβασα κάτι που μοιάζει με τον ορισμό της. Είναι όταν κάποιος έχει πληγωθεί στο σημείο Α, που φροντίζοντας να μην πληγωθεί στο σημείο Γ, συμπεριφέρεται σαν καθίκι στο σημείο Β.

Κλείστε τα μάτια και φανταστείτε: ποια πραγματικά συμπεριφορά είναι γεροντοκορίστικη? Εγώ την έχω βρει. Αν το κάνετε, θα δείτε ότι την ίδια συμπεριφορά, το ίδιο άτομο, μπορεί να την έχει σε όλη του τη ζωή, είτε είναι 20 ή 30 ή 70, είτε είναι παντρεμένο ή όχι. Οπότε δεν έχει να κάνει με ηλικία και γάμο και φαίνεται ο παραπάνω ορισμός να μην έχει λάθος βάση.

Αν σας ενοχλούν οι γεροντοκορίστικες συναναστροφές σας, κόψτε τες και αφήστε τες στην ησυχία τους, μακριά από την αποδοκιμασία σας.

Αν δεν σας ενοχλούν οι γεροντοκορίστικες συναναστροφές σας, πιθανώς έχετε θυμώσει μαζί μου.

Αν είστε οι ίδιοι γεροντοκόρες (ή γεροντοπαλίκαρα – μην ξεχνιόμαστε) και το γουστάρετε, συνεχίστε.

Αν είστε οι ίδιοι γεροντοκόρες (ή γεροντοπαλίκαρα – μην ξεχνιόμαστε) και δε το γουστάρετε .. ε, δεν ξέρω, μάλλον δεν το ξέρετε ότι είστε, οπότε ανατρέξτε 5 παραγράφους πάνω, και σκεφτείτε. ΑΝ θέλετε βέβαια...

7 σχόλια:

  1. Μάλιστα.


    Θα απαντήσω το λοιπόν, αλλά από αύριο (ελπίζω). Τώρα με περιμένει (-νουν) σε ένα υπόγειο κοντά στο ζαχαροπλαστείο του Απόστολου (...Δράμα) για περίεργες καταστάσεις! Αλλά θα απαντήσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κάποιος μου είπε τελευταία ότι όσες γυναίκες έχει γνωρίσει και είναι πάνω από 30 χωρίς μια σχέση σοβαρή στη ζωή τους σε εξέλιξη*, έχουν σοβαρό πρόβλημα. Παίζουν στη σφαίρα της σοβαρής ψυχικής διαταραχής. Ενδεχομένως αυτό να αφορά και τους άντρες.

    Γεγονός είναι πάντως ότι όσο μεγαλώνει κάποιος και παγιώνει απόψεις, συνήθειες, συμπεριφορές κ.α. είναι δύσκολο να είναι πραγματικά ανοιχτός και έτοιμος για αλλαγές στη ζωή του. Δυσκοίλιο να τον πω; Ανελαστικό; Σκληρό; Μη ευλύγιστο; Κάπως έτσι.
    Δεν ξέρω αν αυτό είναι καλό. Δεν είμαι σίγουρος αν "εντάσσεται" στο πεδίο του φυσικού ή φυσιολογικού. Έτυχε να γνωρίσω 2-3 ανθρώπους προχωρημένης ηλικίας που ήταν νέοι, με την καλή έννοια. Δεν μιλάω για εφηβικές συμπεριφορές, αλλά για ανθρώπους ανοιχτούς και έτοιμους για εσωτερικές αποδράσεις. Ήταν αυτοί που μπήκαν μέσα μου σαν εικόνες που είχαν το αέρα του φρέσκου. Που έδιναν πνοές ζωής! Οι υπόλοιποι είναι απλά εικόνες σε ξύλινο κιβώτιο μαονιού και επίχρυσα χερούλια με όλο το ντεκόρ σε πρώτο πλάνο (sic - sorry!).

    * αναφερόταν σε ενσυνείδητη επιλογή ετών κι όχι σε μια αποτυχία (λογική) αισθηματικής φύσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οι ουσιαστικές σχέσεις που γυρεύουν, ή μάλλον απαιτούν δόσιμο είναι αυτές που μας φέρνουν στα ίσα μας.
    Μπορείς να έχεις παιδιά και να συμπεριφέρεσαι σαν να είσαι στον κόσμο σου;
    Οι υποχρεώσεις μας προς τους άλλους που δεν σηκώνουν αναβολή, οι υποχωρήσεις μας και ότι άλλο συνεπάγεται δόσιμο, κατά την γνώμη μου, μας εξασφαλίζει κοινό νου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. "Μπορείς να έχεις παιδιά και να συμπεριφέρεσαι σαν να είσαι στον κόσμο σου;"

    Δεν ξέρω τι ακριβώς εννοείς, αλλά αν δεν είσαι στον κόσμο σου και είσαι αλλού (ας πούμε συνέχεια), τότε τα παιδιά δεν θα σε γνωρίσουν ποτέ ποιος ή ποια πραγματικά είσαι. Θα παίζεις απλά ένα ρόλο, όπως οι περισσότεροι, με μικρή ή μεγαλύτερη επιτυχία. Και με αυτό δεν πετυχαίνεις μεγαλύτερο σκορ στην κλίμακα του σωστού γονιού. Γνώμη μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ναι μπορεί. Αλλά ακόμα κι έτσι κάπως στρώνεις. Αναγκάζεσαι να δώσεις και δεν μπορεί, κάπου θα ξεφύγεις από τον ρόλο που παίζεις.
    Τι στο καλό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Συμφωνώ στο ότι μεγαλώνοντας ο άνθρωπος γίνεται γεροπαράξενος ή πιο ορθά απαιτεί περισσότερα / ανέχεται λιγότερα. Έχω ακούσει ότι η ψυχολογία λέει ότι ο άνθρωπος μετά τα 40 αλλάζει νοοτροπία, απόψεις ή συνήθειες πολύ δυσκολότερα. Καλώς ή κακώς.
    Οι ουσιαστικές σχέσεις απαιτούν γνώση του εαυτού σου, βεβαιότητα για να επιλέξεις, και τόλμη για να δεχτείς έναν άλλο άνθρωπο στη ζωή σου.
    Όσο για τα παιδιά… αυτό και αν θέλει τόλμη. Εγώ, για να μη το βάλω στα πόδια, αποφάσισα να το δω σαν πρόκληση. Εξάλλου, η ζωή είναι ένα παιχνίδι… για γερούς παίκτες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ναι, καμιά φορά το να μην κάνεις τίποτα και να προχωράς "άσφαλτος" και με "ασφάλεια" δεν οδηγεί σε συγκινήσεις και αδρεναλίνες και και... Απλά είσαι αδρανής.

    Το να ρισκάρεις όμως... έχει ζουμάκι. Και μπορεί να είναι πικρό, μπορεί να είναι λύσσα, μπορεί να είναι γλυκό, μπορεί να είναι γλυκόξινο, αλλά ...έχει γεύση ρε γαμώτο. Και τελικά το να τρως μέχρι τα γεράματα φαγητό στον ατμό... ξέρω 'γω! δεν λέει και πολύ...

    Βεβαίως το θέμα παιδιά δεν χωράει και πολύ ρίσκο. Από την άλλη ξέρω μόνο ένα ή δύο άτομα που ενσυνείδητα προχώρησαν στην τεκνοποίηση (sic) μελετώντας και διαβάζοντας, ακούγοντας και συζητώντας, πηγαίνοντας σε ειδικούς για το θέμα ώστε να είναι προετοιμασμένοι για την αλλαγή στη ζωή τους - που είναι εφ' όρου κι όχι για ένα μήνα.

    Γι' αυτό λέω ότι όσοι έχουν παιδιά δεν είναι αυτομάτως και γονείς με την ολοκληρωμένη έννοια του όρου κι (όχι μόνο τη φυσική). Κάποιοι, είναι καλό (για τους ίδιους ή/και περισσότερο για τους απογόνους τους) να μην αποκτήσουν ποτέ παιδιά. Δεν είναι αναγκαστικό, δεν είναι υποχρεωτικό και θέλει ψυχή δυνατή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή