Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2008

Γρανίτης

Μικρός πήγαινα τα καλοκαίρια στον Γρανίτη. Ένα χωριό λίγα χιλιόμετρα και κανένα 20λεπτο από την πόλη. Είχε (και έχει) σπίτι ο θείος μου, αδερφός της μητέρας. Δεν θα ξεχάσω την επαφή με τη φύση που είχε κάτι το τελείως διαφορετικό (θαρρείς «απόκοσμο») σε τόσο μικρή απόσταση χρονική και χιλιομετρική από το κλασικό και κρύο διαμέρισμα της πόλης.

Το σπίτι ήταν διώροφο με υπόγειο, κοντά στο κέντρο και αρκετά ψηλά του μικρού χωριού, με ξύλινα πατώματα και κουφώματα και φυσικά(…) ένα μεγάλο τζάκι στο ισόγειο. Μεγάλη αυλή, κυρίως από την πίσω μεριά του σπιτιού με χώρο για ζαρζαβατικά, αποθηκευτικούς χώρους για τα ξύλα το τζακιού και αρκετούς χώρους για κρυφτό ή κυνηγητό. …Χωριό με την ωραία εικόνα που έχει ο καθένας μας.

Δεν θα ξεχάσω…

Τις εξερευνήσεις στο δάσος όπου πηγαίναμε συνήθως με τον Παναγιώτη. Τι βρίσκαμε; Χμ… ένα λεπτό να ανακαλέσω ντέιτας: Σκορπιούς ζωντανούς κάτω από πέτρες, σε συγκεκριμένο σημείο που ξέραμε ότι είχε μπόλικους, τους οποίους πιάναμε με ξυλάκια. Δεν θυμάμαι να με τσίμπησαν ποτέ. Θυμάμαι το αντίδοτο που φτιάχναμε (λειτούργησε ποτέ, δεν ξέρω) ρίχνοντάς τους μέσα σε μπουκάλια με οινόπνευμα για να φύγει το δηλητήριο (νομίζω, δεν παίρνω και όρκο). Σπασμένα, αλλά και ολόκληρα αυγά χελώνας που είχαν θάψει στην άμμο, κοντά σε ζεστά ή σε ανοιχτά μέρη για να τα βλέπει ο ήλιος ώστε να εκκολαφτούν. Μανιτάρια διαφόρων σχεδίων και χρωμάτων, κολλημένα στα δέντρα ή στις ρίζες αυτών. Λιμνούλες με διάφορα ζουζούνια και αράχνες που φτιάχνανε φωλιές μέσα στο νερό, με την τεχνική του δύτη. Κρυμμένα πυροβολητήρια με ωτοασπίδες και κασόνια με όπλα που φρόντιζαν φαντάζομαι τα φανταράκια της περιοχής. Παράξενες και τεράστιες πεταλούδες, σαν τις «βασίλισσες» με χρώματα και σχέδια για κάδρο. Πόσες σκοτώσαμε δεν θυμάμαι, αλλά δεν με χαροποιεί πια το γεγονός είναι αλήθεια. Τους μπάμπουρες ή χρυσόμυγες τις λένε κάποιοι, αν και δεν ταιριάζει στο μέγεθος τους, που πιάναμε και τους δέναμε με κλωστή, ακριβώς κάτω από το λαιμό και πάνω από το σώμα τους, εκεί στην ειδική εσοχή για αυτόν το σκοπό (…) για να πετάνε στον ουρανό και να τους βλέπουμε μέχρι να χαθούν στον ορίζοντα.

Δεν θα ξεχάσω…

Το παγωμένο νερό, που το πρωί δεν ήθελες με τίποτα να σε ακουμπήσει, νόμιζα ότι θα έμενα στήλη πάγου σε κλάσματα. Την μυρωδιά του καμένου ξύλου που τσιρτσιρίζει στο τζάκι και που ενίοτε ήταν η αρχή για ένα ζουμερό και πεντανόστιμο τσιμπούσι. Το κρύο κάθε βράδυ που μεταμόρφωνε το πάπλωμα ή τη βελέντζα σε απαραίτητο συνοδευτικό αντικείμενο ύπνου και μένα κάτω από αυτό ακίνητος, μπας και μπει ελάχιστος αέρας και παγώσω. Τη "μεγάλη" μας ξαδέρφη, τη Σίλη, που ζωγράφιζε πρόσωπα σε καμβά και καμιά φορά γρατζουνούσε την κιθάρα της με παρέα ή και όχι...

Μερικά πράγματα και εικόνες και μυρωδιές και συναισθήματα μένουν για πάντα τυπωμένα στους καταχωρητές του μυαλού μας (heart registers oh my god!). 

Να ‘στε καλά όλοι οι συμμετέχοντες σ’ αυτές τις εικόνες… :-)

7 σχόλια:

  1. Να είσαι καλά.
    Όταν ξεκίνησα να διαβάζω για τον Γρανίτη, είχα μόλις περάσει δύο 24ωρα συνεχούς έντασης, η οποία φαντάζομαι διακρινόταν έντονα επάνω μου. Στην μέση ήδη του γραπτού είχα αρχίσει να χαλαρώνω. Στο τέλος χαμογελούσα.
    Ναι, οι αναμνήσεις των διακοπών κάνουν καλό. Άλλωστε οι εικόνες σου είναι παραστατικές. Ή μήπως ξυπνούν οι δικές μου ανάλογες μνήμες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χαίρομαι ειλικρινά... αν και έκανα κάποιες διορθώσεις που δεν πρόσεξα πάνω στη βιασύνη μου. Μάλλον τώρα είναι σωστή η ανάρτηση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Είναι τόσο όμορφες οι εικόνες από το Γρανίτη που στα φοιτητικά μου χρόνια μέσα στο άγχος των εξετάσεων, χρησιμοποιούσα αυτές τις εικόνες για χαλάρωση!
    ΒΒ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ρε συ ΒΒ, αν σου πω ότι στις εικόνες αυτές από τον Γρανίτη, δεν "παίζεις" καθόλου, τι θα πεις; Παράξενο, αλλά μόλις διάβασα το σχόλιό σου, αυτό μου ήρθε στο μυαλό... Δεν σε έχω καταχωρημένο πουθενά και έκανα [Search in Depth] και πάτησα και το [Repeat Procedure]! Θυμάμαι πιο έντονα τη Σίλη με τους πίνακές της (που πειράζαμε στα κρυφά στο υπόγειο, μπας και μας μυριστεί...), τα χρώματα και τα πινέλα της καθώς και την κιθάρα που "μοίραζε" στο χώρο συνήθως μπαλάντες ή νέο κύμα...

    Όπως και να 'χει: πολύ όμορφες στιγμές είναι αλήθεια. Θα ήταν πολύ ωραίο να ξαναέπαιζε ένα σενάριο αναμνήσεων σε τελείως διαφορετικές βεβαίως συνθήκες και φάσεις ζωής για τον καθένα μας. Αλλά θα ξέραμε όλοι μας (ασχέτως αν δεν θα το λέγαμε) ότι κάτι γνώριμο υπάρχει. Και θα το νοιώθαμε ο καθένας από τη δική του πλευρά καρδιάς! Ουφ, έπεσα λιγάκι (sorry...) καλό βράδυ σε όλους σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. milao gia thn epoxh toy 75-78... tote poy kynhgoysa kotsifia sta xiona kai karges. that's why you are not recorded me.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. '75? Άκου το τραγούδι στην ενότητα "Επιλεγμένα βίντεο" και πες μου τα σχόλιά σου...




    Υπήρχε τότε ζωή στα μέρη μας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ωραία χρόνια.Μοιάζουν με ποιήμα. Ωραία και τα τωρινά όμως. Αργότερα κι αυτά ίσως έτσι μοιάζουν. Μάλλον αυτό που χρειάζεται, είναι να έχουμε γύρω μας ανθρώπους που αγαπάμε και να μη φοβόμαστε. Αυτό δεν ήταν που μας έκανε ξεχωριστούς τότε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή