Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2008

Coca Cola

Now I’m ready to die in piece. Ρε συ, να δούμε με τους τάφους τι γίνεται... πόσο κοστίζουν, τι χαρτιά χρειάζονται, αν μπορούμε να κλείσουμε από τώρα κ.λ.π.; Αυτό που με απωθεί από τέτοιες καταχωρίσεις είναι ο φόβος και τα ενοχικά σύνδρομα που προκαλούν στους κακόμοιρους καταναλωτές που από τη μια αισθάνονται ξένοι ή παράταιροι ή και περιθωριακοί (σε ακραίες περιπτώσεις) στην κοινωνία του σήμερα-κακού και από την άλλη ζουν με τον φόβο ότι αν ξεπεράσουν τα επιτρεπόμενα όρια θα καταλήξουν στο πάτωμα με φριχτούς κοιλιακούς πόνους και αφρούς από το στόμα. Το λιγότερο.

Η ζωή δεν είναι +5 χρόνια (με βάσει στατιστικά στοιχεία και έρευνες) να κόψω όλα τα κακά και γίνω φυσιολάτρης και vegetarian citizen. Δεν ζούμε σε γυάλα φορμόλης. Δεν είμαστε ποντίκια σε εργαστήριο χημικών αναλύσεων. Στοιχειωδώς ξέρουμε τι μας πειράζει και τι όχι και είμαστε αρκετά ενήλικες να επιλέγουμε.

Ίσως να είμαι επηρεασμένος από δυο τρεις φυσιολάτρες που γνώρισα και οι οποίοι ακολουθούσαν ένα τρόπο ζωής που ήταν τίγκα στην υγιεινή διατροφή και άσκηση. Περπατούσαν καθημερινά (2-3 φορές Κορύλοβος π.χ.), ήταν ποδηλάτες μεγάλων αποστάσεων, δεν χρησιμοποιούσαν μεταφορικά μέσα παρά μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις, ζούσαν για μήνες σε σπίτια που είχαν στην εξοχή μακριά από τον θόρυβο της πόλης και το άγχος, δεν τρώγανε κρέας ή τρώγανε σε μικρές ποσότητες, είχαν μπαχτσέ όπου καλλιεργούσαν τα πάντα, ψάρια τους έδινε ένας ο ερασιτέχνης ψαράς τους κ.λ.π. Εννοείται ότι δεν κάπνιζαν, δεν έπιναν, δε ξενυχτούσαν, δεν δεν… Εννοείται ότι αυτόν τον τρόπο ζωής τον εφάρμοζαν πολλά χρόνια κι όχι 5 ή 6. Πέθαναν στα 50+- από καρκίνο του προστάτη ή εγκεφαλικό.

Θα μου πείτε, αυτό είναι ένα παραθυράκι της ιστορίας. Θα μου πείτε ότι αν είσαι γραμμένος στο βιβλίο της …μοίρας δεν μπορείς να αποφύγεις το μοιραίο ό,τι κι αν κάνεις (για όσους πιστεύουν στη μοίρα). Μπορεί να είχαν χιλιάδες άλλα προβλήματα και βεβαρημένο ιστορικό. Δεν ξέρω.

Κάποιος κάποτε μου είπε: όποιος δεν καπνίζει, δεν πίνει, δεν ξενυχτάει και δεν πηγαίνει με γυναίκες (προφανώς μιλούσε για άντρες!) δεν είναι καλός άνθρωπος. Λαϊκή ρύση. Ίσως αμπελοφιλοσοφίες. Ίσως σοφιστείες. Ίσως τίποτε από όλα.

Ίσως τελικά κάποιοι από μας να αισθάνονται ασφαλείς ακολουθώντας έναν τρόπο ζωής που τους προσφέρει σιγουριά. Ίσως να είναι ένας τρόπος αυτοπεριορισμού που να τους δίνει αυτά που δεν μπορούν να κερδίσουν από άλλες καθημερινές δραστηριότητες. Μπορεί και να κρύβει μια ενδόμυχη φοβία για το άγνωστο. Και να το έχουν ανάγκη για να ζουν στο δικό τους πλέγμα ασφάλειας.

...

Διαβάζοντας τα παραπάνω για να κάνω τις απαραίτητες διορθώσεις, μου ήρθε στο μυαλό η ζωή. Τελικά τι σημαίνει να ζει κάποιος; Βαθύ ερώτημα. Για κάθε έναν από μας έχει και διαφορετική σημασία. Μπαίνω στο τριπάκι να «ξαναπώ» ότι τελικά δεν ξέρω πόσο ελεύθεροι είμαστε να επιλέγουμε εμείς (ΕΜΕΙΣ) τον τρόπο ζωής που μας εκφράζει. Τι είναι δική μας επιλογή; Πόσο μας επηρεάζει το περιβάλλον που ζούμε;

Διαφημίσεις στην τηλεόραση, λόγια φίλων και γνωστών μας, πληροφορίες από στατιστικές έρευνες, αποτελέσματα στατιστικών, ιατρικές εξελίξεις, προσωπικά προβλήματα υγείας και άλλα τόσα… Εμείς επιλέγουμε να πάμε σε μπαράκια για να περάσουμε καλά; Εμείς επιλέγουμε να πάμε διακοπές στο Παρίσι για να δούμε τον πύργο του Άιφελ από κοντά; Εμείς θέλουμε να κερδίσουμε το τζόκερ που εδώ και 5 χρόνια παίζουμε τα ίδια νούμερα και στατιστικώς πρέπει να κερδίσουμε κάποια στιγμή; Εμείς ονειρευόμαστε να οδηγούμε μια BMW με δερμάτινα, θερμαινόμενα, ηχεία 35 δρόμων και ενσωματωμένο MP3; Εμείς κυνηγούμε την ασφάλεια του σπιτιού με την γυναίκα – σύντροφο και τα παιδιά – κληρονομιά μας;

Τι από όλα αυτά είναι πραγματικές (ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ, ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ, ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ) ανάγκες; Ποια από τα παραπάνω (και άλλα τόσα) είναι κοινωνικές υποχρεώσεις που επιβάλλεται να αποκτήσουμε, πετύχουμε, κατακτήσουμε; Έτσι ζούμε όπως έχουμε ανάγκη; Έτσι ολοκληρωνόμαστε σαν προσωπικότητες, μοναδικές και ανεπανάληπτες ο καθένας μας;

Έχω την αίσθηση ότι σε ελάχιστα από αυτά θα μπορέσουμε να απαντήσουμε και να χαράξουμε τη δική μας πορεία στο χωρο-χρόνο. Ίσως τελικά η ημιμάθεια να μας βολεύει και να μην μας ξεσηκώνει και αναστατώνει. Ίσως η πορεία (κάποιων χιλιάδων ημερών) επάνω στον πλανήτη μας να μην είναι και …σοβαρή υπόθεση για να κάνουμε τέτοιες αιρετικές σκέψεις. Αργότερα έχουμε χρόνο. Άλλωστε έχουμε και τα ζώδια να μας καθοδηγούν και να μην χανόμαστε σε σκέψεις και κουραζόμαστε. Ίσως και οι άλλοι να ξέρουν καλύτερα για μας και να μας δίνουν το οξυγόνο που χρειαζόμαστε και καμιά φορά να μας δείχνουν το δρόμο. Ίσως να τα γράφουμε που και που όλα αυτά και να ζούμε τυχαία. ΤΥΧΑΙΑ; Χμμ.. μήπως ΤΟΤΕ ζούμε όπως θα «έπρεπε»; Μήπως τότε ξεδιπλώνουμε τα φτερά μας και δοκιμάζουμε τις επικίνδυνες στροφές παίζοντας με τις δυνάμεις μας; Πότε ζούμε; Τι είναι αυτά που έχουμε ανάγκη;

...

Κόκα κόλα; Όχι ευχαριστώ. Με βλάπτει στην υγεία μου. Οι έρευνες και όλα τα επιστημονικά συνέδρια το επιβεβαιώνουν. Τους πιστεύω γιατί ξέρουν περισσότερα και είναι ειδικοί. Σας ευχαριστώ που με προειδοποιείτε για το κακό μου. Θα γίνω συνδρομητής (μετά του American Society of Healthy Citizens) και του National Geographic για να απολαμβάνω (έστω και από τον φρεσκοπλυμένο καναπέ μου με τις παντόφλες μπροστά σε παράλληλη διάταξη και τις άσπρες καθαρές βαμβακερές κάλτσες μου) τα υπέροχα τοπία του πλανήτη μας. Δεν θέλω μωρέ να πάω σε αυτά τα μέρη. Έχω ακούσει ότι κυκλοφορούν επικίνδυνα πλάσματα. Μπορεί να με τσιμπήσουν και να αρρωστήσω.

Φυσικά αυτή είναι μόνο η γνώμη μου.


9 σχόλια:

  1. Ξέρεις ότι:
    - δεν μπορείς να κάνεις πολλά πράγματα μαζί
    - δεν μπορείς να κάνεις όλα τα πράγματα εξίσου καλά
    - δεν μπορείς να είσαι αγαπητός σε όλους τους ανθρώπους
    - είσαι άνθρωπος και μην προσπαθείς να γίνεις υπεράνθρωπος

    Γι’ αυτό πρέπει:
    - να βρεις ποιος είσαι και να γίνεις αυτό που είσαι
    - να αποφασίσεις τι έρχεται πρώτο στη ζωή σου και να το κάνεις
    - να ανακαλύψεις τις δυνάμεις σου και να τις χρησιμοποιήσεις
    - να μάθεις να μην ανταγωνίζεσαι τους άλλους στο διαγωνισμό «για το ποιος είσαι», γιατί δεν υπάρχει κανένας, παρά μόνο ο εαυτός σου

    Τότε θα μάθεις να:
    - δέχεσαι τη μοναδικότητά σου
    - βάζεις προτεραιότητες και να παίρνεις αποφάσεις
    - ζεις με τους δικούς σου περιορισμούς
    - δίνεις στον εαυτό σου τον σεβασμό που δικαιούται
    - ζεις

    Τόλμησε να πιστέψεις ότι:
    - είσαι ένας υπέροχος, μοναδικός άνθρωπος
    - είναι καθήκον σου να γίνεις αυτός που είσαι

    η ζωή δεν είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να λύσεις, αλλά ένα δώρο που πρέπει να λατρέψεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ... μια ζωή την έχουμε και αν δε τη γλεντήσουμε ...
    όμως τότε η ζωή μας θα ... τελειώνει καφενείο και ταβέρνα ...
    και ο ζακ λέει να... φτάσω στον πάτο ...
    και μετά λέει να καλέσω κ άλλους στον πάτο ...
    και εγώ λέω γιατί να πάμε πολλοί στον πάτο
    και η ευσταθία λέει για να μην είναι η ζωή ... ζαμπόν χωρίς λιπαρά ...
    και εγώ δεν ξέρω για τη ζωή, αλλά με αρέσουν και το ζαμπόν και τα λιπαρά
    και η μαμά μου με λέει χοντρέλα
    με λέει και ακατάστατη αλλά εγώ τώρα μεγάλωσα και δε μπορώ να γίνω τακτική πια
    και ένα σωρό τραγούδια υμνούν τον καφέ και το τσιγάρο
    και το υπουργείο υγείας προειδοποιεί

    ΤΕΛΟΣ

    η Βάσω λέει να αντικρύσω κατάματα το σκατόλακκο και να φυτέψω φράουλες ...
    και συμφωνώ μαζί της

    - Νούλη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Παρακαλώ;

    Έχω χάσει επεισόδια; Σε ελληνικά, με όλα αυτά που γράφεις, τι θέλεις ακριβώς να πεις; Ότι το αντίθετο του να προσέχω τι τρώω, πόσες βιταμίνες την ημέρα προσλαμβάνω, τι περιεκτικότητα ζαχάρου υπάρχει στο αίμα μου, πόσους υδρογονάνθρακες κατανάλωσα την περασμένη εβδομάδα είναι η κραιπάλη, η ταβέρνα και τα μεθύσια; (Απαντώ εγώ...:) Σαφώς!

    Ποιος σου είπε ότι παίζει (καλά και ντε) ή το ένα ή το άλλο σενάριο και δεν υπάρχει ενδιάμεση πορεία;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κανείς. "Απλά", το παραπάνω ήταν μια ωδή σε αυτά που μας βομβαρδίζουν καθημερινά. Προφανώς, δεν είναι προφανές το τι θέλει να πει ο ποιητής... σνιφ.

    - Νούλη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο πολύς καφές βλάπτει, αλλά το αίμα που κυλάει στις φλέβες μου είμαι σίγουρη ότι αν κάνω εξετάσεις θα δείξει αντί για ερυθρά αιμοσφαίρια, καφεΐνη.
    Το κάπνισμα βλάπτει, αλλά σηκώνομαι ακόμα και το βράδυ για να καπνίσω και μετά συνεχίζω ευτυχισμένη τον ύπνο μου.
    Σε όσους μου πάνε κόντρα τους απαντώ ότι η πολυφαγία και το κουτσομπολιό βλάπτουν πολύ περισσότερο και το βουλώνουν.
    Αλήθεια, σκεφτήκαμε ποτέ, είδαμε πουθενά καμιά ανάλυση, σχετικά με το πόσο βλάπτει το κουτσομπολιό εμάς και τους γύρω μας;
    Ή μήπως είδαμε πουθενά να γράφει, προστατέψτε τα παιδιά, μην τα αναγκάζετε να ακούν τις κακίες σας.
    Ή μήπως το ότι το κουτσομπολιό προκαλεί δυσφορία και καταστρέφει τις ανθρώπινες σχέσεις.
    Αντιθέτως, σε αυτόν τον κόσμο του παραλόγου, έχουν κόψει τις αφίσες των τσιγάρων, αλλά φιγουράρει -σε αφίσα βέβαια- το ΜΠΑΜΠΑ ΕΙΜΑΙ ΠΟΥΣΤΗΣ...ΤΟΛΜΗΣΕ ΤΟ!

    Fei Ma

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Fei Ma!

    Χωρίς σχόλια... Μάλλον εδώ μέσα γίνονται κοσμογονίες...

    Να' σαι καλά. Ειλικρινά - όχι τυπικά και αδιάφορα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Προς Νούλη: δεν στην είπα βρε συ για να μου κάνεις σνιφ στο τέλος. Απλά αντιπαραθέτω μια άποψη. Έτσι βγαίνει ουσία και ζουμάκι για να βουτήξουμε (που και που) το ψωμάκι μας!

    Να 'σαι καλά φιλενάδα...

    (κλαψ - λυγγμ τσουκ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αφήστε ρε παιδιά τις θεωρίες και τις σοφές κουβέντες...
    Αν δεν μπορείτε να κόψετε το τσιγάρο, το ποτό, το φαγητό, την κοκα κόλα, το δεν ξέρω και γω τι που σας έχει γίνει βραχνάς και σας καταδυναστεύει μην προσπαθείτε να δικαιολογηθείτε.
    Είναι απλά τα πράγματα...αν κάτι σου κάνει κακό το σταματάς, αν δεν μπορείς κάνεις την πάπια και δεν το συζητάς. Αλλά αυτό που δεν μπορείς να κάνεις είναι να προσπαθείς να πείσεις τους άλλους και μετά τον εαυτό σου ότι εντάξει μωρέ δεν είναι και τόσο κακό, είναι το νοημα της ζωής και κουραφέξαλα....
    Άντε να κάνουμε καμιά αλλαγή στην ζωή μας - προς το καλύτερο.

    Για μένα αυτό είναι το νόημα της ζωής...να περνάς καλά με αξιοπρέπεια και να αρνήσε όσο περισσότερα από αυτά που προσπαθούν κάποιοι να σου πλασάρουν εκμεταλευόμενοι τις αδυναμίες σου και να σε πείσουν ότι τα χρειάζεσαι
    Με συγχωρείτε αν είμαι λίγο κυνικός....το ήθελα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Θέλεις να ξεκινήσεις να μας λες για τις μηχανές (πάντα γρήγορες) που είχες από τα 15σου; Δεν ξέρεις ότι κι αυτό θεωρείται ένα από τα επικίνδυνα που μπορεί να κάνει ο άνθρωπος; Ξέρω ότι μπορεί να είσαι (κι εσύ όπως και πολλοί άλλοι) ο τέλειος οδηγός, αλλά ποτέ δεν ξέρεις τι είναι αυτός που έρχεται από απέναντι...

    Δεν τα μπορώ αυτά τα "πρέπει να μην" και "πρέπει να". Απλά, μερικές φορές ακολουθούμε πορείες άλλων και αυτό είναι καταθλιπτικό ρε συ! Μπορεί να μας δίνει την απαραίτητη σιγουριά και ασφάλεια αλλά...

    Με ρώτησες αν θέλω να κόψω το τσιγάρο; Αν διαφωνείς για τις επιλογές μου είναι δικαίωμά σου. Είναι όμως και δική μου επιλογή και πρέπει να τη σεβαστείς γιατί δεν είμαστε ίδιοι και δεν έχουμε τις ίδιες ανάγκες και επιθυμίες. Γιατί θεωρείς στην τελική κακό την αδυναμία του ανθρώπου να κάνει ή να μην κάνει κάτι; Αυτό δεν με ενοχλεί. Δεν είμαι τέλειος και δεν περιμένω την τελειότητα εδώ στην χωμάτινη ζωή.

    Απλά, το πόσο ακολουθείς ή χαράζεις το δικό σου δρόμο (με τις επιλογές σου, τις ανάγκες σου, τα θέλω σου, τις στραβές σου, τα κολλήματα σου και όλα αυτά που κάνουν εσένα) είναι καθαρά δικό σου θέμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή