Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2008

Προσμονή

Ο καιρός έξω συννεφιασμένος. Τελικά η σοφία είναι γύρω μας στα καθημερινά και συνήθως την προσπερνάμε κοιτάζοντας σε άσχετα πράγματα και επιθυμίες και στόχους και επιδιώξεις. Αυτές τις μέρες βρέχει κατά διαστήματα και ο καιρός χαρακτηρίζεται άστατος. Δεν μπορείς να είσαι σίγουρος για οτιδήποτε… Να πάω με τη μηχανή κάπου; Να παίξω τένις το απόγευμα;

Αυτή η προσμονή να αλλάξει ο καιρός, να μπορούμε να σχεδιάζουμε πράγματα, να είμαστε έτοιμοι να κάνουμε κινήσεις είναι σοφία. Πόσο πολύ (και πολλοί) είμαστε εμείς αυτοί που σχεδιάζουμε το μέλλον μας; Πόσο δυνατοί αισθανόμαστε ότι όλα περνάνε από τα χέρια μας και εμείς χαράζουμε τα αυλάκια μας; Το περιβάλλον που ζούμε μας δείχνει, αλλά εμείς έχουμε πολλούς βαθμούς μυωπίας και αστιγματισμού. Ίσως να είμαστε ένα τίποτα στο σύμπαν, ίσως οι δυνάμεις μας να είναι πραγματικά μηδαμινές, αλλά… από την άλλη κάποιες φορές γινόμαστε γίγαντες. Και τότε είναι σαν το σύμπαν να γυρίζει γύρω από μας, από τις δικές μας επιλογές, από τις δικές μας αποφάσεις, από τις δικές μας κινήσεις.

Μήπως τότε είναι που η ψυχή μας πετάει ελεύθερα και εκτοξεύει όλες τις δυνάμεις που είναι εγκλωβισμένες μέσα μας; Εκείνες τις στιγμές μήπως ζούμε όπως θα μπορούσαμε πάντα αν δεν είχαμε τις περιφερειακές βλακείες που μας αλληθωρίζουν και μας δημιουργούν κίβδηλες ανάγκες;

Συγνώμη, αλλά γιατί «τρομάζω» όλο και πιο πολύ όταν (δι-)αισθάνομαι ΠΟΣΑ μπορούμε να κάνουμε όταν ζούμε  ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ?

6 σχόλια:

  1. όλη η δύναμη του σύμπαντος κρύβεται μέσα μας. είμαστε απλά πολύ μικροί και δειλοί για να το καταλάβουμε και να την εκμεταλλευτούμε. όταν γίνει αυτό δεν θα αναρωτιόμαστε ακόμα πόσο δυνατοί ή αδύνατοι είμαστε, αλλά πόσο σοφοί είμαστε ώστε να ευχόμαστε τα σωστά πράγματα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φίλε/η ανώνυμε/η θα συμφωνήσω μαζί σου.

    (Σόρρυ που ρωτάω, μήπως σε ξέρω; Κάτι μου θυμίζουν τα λόγια σου...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. εεε...για να το λες...κάτι θα ξέρεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γενικότερη παρατήρηση: δεν μπορώ να ξέρω την ταυτότητα του σχολιαστή. Ακόμη και αν "υπογράψει" στο τέλος του σχολίου, μπορεί να είναι fake. Εκτός κι αν έχει λογαριασμό στο blogger που έχει προφίλ μπορεί να δει κάποιος τα στοιχεία του.

    Οπότε: δεν μπορώ να ξέρω ποιος είναι ο ανώνυμος. Υποθέσεις μπορεί να κάνω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ελεύθευρος άνθρωπος είναι αυτός που άφοβα προχωράει τη σκέψη του ως το τέλος.

    - Λέων Μπλούμ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ...και είναι πάντα έτοιμος να αντιμετωπίσει τις συνέπειες των επιλογών του.

    - Αμάντα Πλατς

    ΑπάντησηΔιαγραφή