Μου τα ...'πρήξαν με το CERN. Δες το ένα, δες το άλλο, θα είναι καταπληκτικό, είναι μεγάλο, είναι σκλ... ουπς... φτάνει ρε πια με το μεγαλειώδες του πράγματος!
Επειδή όμως δεν θέλω να φανώ κακός και επειδή η Έλλη με καταφέρνει με τα σιροπιαστά της λόγια -σχεδόν πάντα- να αναφέρω τα τελευταία νέα:
Μετά από 25 χρόνια προετοιμασιών, η μεγαλύτερη ερευνητική μηχανή του κόσμου τέθηκε στην πρώτη φάση λειτουργίας της: οι επιστήμονες του "Ευρωπαϊκού Κέντρου Πυρηνικών Ερευνών" CERN διοχέτευσαν με επιτυχία την πρώτη δέσμη πυρήνων ατόμου μέσα στο 27 χιλιομέτρων μήκους τούνελ του Μεγάλoυ Επιταχυντή Αδρονίων [LHC, Large Hadron Collider]. Στην υπερμηχανή θα λάβουν χώρα ελεγχόμενες συγκρούσεις ατομικών πυρήνων σε ταχύτητα κοντά σε αυτή του φωτός, με απώτερο σκοπό να δοθούν απαντήσεις σε θεμελιώδη ερωτήματα της Φυσικής. Τι συνέβη λίγο μετά το Bing Bang; Από τι αποτελείται το διάστημα; Από πού προέρχεται η μάζα; Και πού είναι η αντιύλη;
"Πρόκειται για μια φανταστική στιγμή", δήλωσε ο επικεφαλής του project, Lyn Evans, o οποίος ξεκίνησε τη λειτουργία του LHC από το κέντρο ελέγχου του CERN. "Περιμένουμε να μάθουμε πολλά για τoν τρόπο που γεννήθηκε και αναπτύχθηκε το σύμπαν", πρόσθεσε ο ίδιος.
Ακριβώς στις 10:33 ώρα Ελλάδος η πρώτη δέσμη πρωτονίων ξεκίνησε το ταξίδι της μέσα στο Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων, διασχίζοντας με επιτυχία το πρώτο τρίτο από το συνολικού μήκους 27 χιλιομέτρων τούνελ. Στις 11:28 ώρα Ελλάδος ξέσπασαν οι πρώτοι πανηγυρισμοί στην αίθουσα ελέγχου του CERN. Δύο αναλαμπές σε μια οθόνη υποδήλωναν ότι η δέσμη πρωτονίων είχε διασχίσει όλο το τούνελ. Ο Evans ήταν ενθουσιασμένος από το ρυθμό διεξαγωγής της πρώτης δοκιμής, καθώς οι ειδικοί περίμεναν ότι η πρώτη διάσχιση του τούνελ θα έπαιρνε περισσότερες ώρες.
Ο τωρινός γενικός διευθυντής του CERN, Robert Aymar δήλωνε λίγο αργότερα ότι η έναρξη λειτουργίας του LCH αποτελεί μια ημερομηνία σταθμό για το Ευρωπαϊκό Ερευνητικό Κέντρο.
Τι έπεται
Η επίσημη έναρξη των πειραμάτων θα γίνει σε μερικές εβδομάδες. Μέχρι τότε, οι ερευνητές πρέπει να βεβαιωθούν ότι η πρώτη δέσμη πρωτονίων κυκλοφορεί με σταθερότητα μέσα στο τούνελ. Όταν γίνει αυτό, θα διοχετευθεί μια δεύτερη δέσμη πρωτονίων. Τότε οι επιστήμονες θα επιχειρήσουν να προκαλέσουν τις συγκρούσεις πακέτων πρωτονίων σε ταχύτητες κοντά σε αυτές του φωτός.
Με τη βοήθεια της πιο σύνθετης μηχανής που έχει κατασκευαστεί ποτέ από τον άνθρωπο, οι ερευνητές θα ψάξουν αρχικά να βρουν τα σωματίδια Higgs [μποζόνια Higgs], τα οποία, σύμφωνα με την έως τώρα θεωρία, είναι υπεύθυνα για να δίνουν στα άλλα σωματίδια μάζα. Αν οι φυσικοί του CERN ανακαλύψουν τα "σωματίδια του Θεού", τότε ο Βρετανός φυσικός Peter Higgs, από τον οποίο πήραν και το όνομά τους, έχει κάθε λόγο να πιστεύει ότι θα πάρει το βραβείο Νόμπελ. Τις πρώτες ενδείξεις για την ύπαρξη των σωματιδίων Higgs αναμένεται να τις δώσει ο LHC μέσα στα επόμενα χρόνια [όχι πριν το 2010, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ερευνητών].
Καμιά ανησυχία για μαύρες τρύπες
Η επιστημονική ομάδα του CERN διαψεύδει κατηγορηματικά την ύπαρξη πιθανότητας δημιουργίας μαύρων τρυπών που θα μπορούσαν να "ρουφήξουν" την ύλη και κατά επέκταση ολόκληρη τη Γη. Ακόμα και αν δημιουργηθούν, θα είναι μικροσκοπικές και θα καταστραφούν αμέσως, χωρίς να μπορέσουν να αναπτυχθούν. Εκτός αυτού, οι διεργασίες που θα λάβουν χώρα στο LHC, συμβαίνουν συνέχεια, όταν, για παράδειγμα, η κοσμική ακτινοβολία συναντά τη γήινη ατμόσφαιρα. Άλλωστε, κορυφαίοι φυσικοί του κόσμου θεωρούν απόλυτα ασφαλή τη λειτουργία του CERN, μεταξύ αυτών και ο διάσημος Βρετανός Stephen Hawking.
...
Αυτά που θέλω να σας πω αφορούν την αυριανή (σημερινή κυριολεκτικά) μέρα. Το πρωί αναμένω με ανοιχτές πόρτες τον Νίκο, ο οποίος θα μου φέρει τον αντικαταστάτη του μηχανήματός μου, που από την αρχή που τον είδα (ούτε γέννα να είχαμε) δεν μου έκατσε καλά στο μάτι. Για τους θαμώνες λοιπόν του μπλογκ [ καλωσορίζουμε και τον Σάββα που του άρεσε...:) ] αναφέρω επιγραμματικά τα specs του:
- Κουτί: Thermaltake VB1000 Sopranoμου άρεσε το χρώμα και τα φώτα - θα βλέπω το βράδυ όταν διαβάζω Μπλεκ
- Τροφοδοτικό: Thermaltake W0116 Toughpower 750Wήθελα 5 KW - αλλά δεν έδιναν υποσταθμό της ΔΕΗς δώρο...
- Επεξεργαστής: Intel Core 2 Quad Core Q6600 2.4 GHzαναβάθμιση από τον διπύρηνο μου
- Μνήμη: Kingston KHX6400D2/2G Hyperx X 2 - total 4 GB100 φορές μεγαλύτερη από τον πρώτο μου σκληρό δίσκο στο 486/33
- Μητρική: Gigabyte GA-EP351ο Νίκος τη βρήκε μούρλια
- Floppy: ναι, θα έχειβλακεία, ε; θα το απενεργοποιήσω και αυτό, μου τη σπάει στο μπουτάρισμα το γκριγκρριιιιιζζζζ....
- Σκληρός: Western Digital 1 TB WD10EA CaviarΈλλη, πρόσθεσε και άλλα 400 + 400 + 160 GB - πόσο πάει;
- DVD: Nec Optiarc AD-7191A Lightscribe
- Πληκτρολόγιο: MS Wireless Laser Desktop 5000σετ με πόντικα
- Oθόνη: LG W2252S-PF στις 22'' με 10.000:1 αντίθεσημαζί με την 20άρα που υπάρχει στο παλιό μηχάνημα (dual monitor) + τους 2 πύργους DVD + τα 2 ηχεία, γούφερ + το UPS + το πολυμηχάνημα θα γίνει φράχτης...
CERN, CERN, CERN... βρε δεν μας σερν'ς λέω γω. Νίκο... αργεί να ξημερώσεεεειιιι!
Καλώς να το δεχτείς το μηχάνημα,ακούγεται πολύ τούμπανο! Το παλιό σου τι 8α το κάμεις? Όσο για το cern πέφτει πολύ concern!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίμαι σε αναμονή και αναμμένα κάρβουνα. Το μηχάνημα θα αργήσει λίγο ακόμη για τεχνικούς λόγους.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο παλιό μου θα πιάσει τόπο εδώ μέσα σε άλλο γραφείο. Είναι μια χαρά για τις κλασικές δουλειές γραφείου.
Φιλούδια και μάθε να παίζεις νορμάλ επιτέλους στο μπάγκαμον...
Genial post and this fill someone in on helped me alot in my college assignement. Thanks you seeking your information.
ΑπάντησηΔιαγραφήSorry for my bad english. Thank you so much for your good post. Your post helped me in my college assignment, If you can provide me more details please email me.
ΑπάντησηΔιαγραφή